“Semmivel sem nyújthatunk nagyobb segítséget egy embertársunknak, mint ha felelősséggel ruházzuk fel, és biztosítjuk őt bizalmunkról.”

B.T. Washington

Kelló Éva, executive és business coach

“Ha különbözöm tőled, azzal távolról sem sértelek, inkább gazdagítalak.”

Antoine de Saint-Exupery

executive és business coach

A COACHING

“Egy vezető nem csak átviszi az üzenetet, egy vezető maga az üzenet.”

Warren Bennis

A COACHING FOGALMA

A coaching a vezetők, a kulcsemberek egyénre szabott fejlesztése, támogatása, a személyes kompetenciafejlesztés egyik leghatékonyabb formája. Komplex fogalom, amely jelent átfogó fejlesztési filozófiát, a szereplők közötti összehangolt, folyamatos fejlesztési tevékenységet és bizalomra épülő együttműködést.

A COACHING FAJTÁI

Business coaching
Korábban a coaching elsősorban nagyvállalati felsővezetők számára fenntartott szolgáltatás volt. Napjainkban, az üzleti életben igénybe veszik a középvezetői szint és a kiemelten fontos szakemberek fejlesztése, támogatása céljából, továbbá középvállalkozói körben is. A business coaching során a coachee érdekeit szem előtt tartó titoktartás mellett, a felettesével, esetleg más személyekkel (pl. humán szakterület) történő egyeztetés, együttműködés általában része a folyamatnak.

Nem ritka az egyénileg igénybe vett coaching szolgáltatás sem, elsősorban a karrierváltás, munka-magánélet egyensúlya és a munkahelyi lehetőségek maximális kihasználása céljából.

Executive coaching
Az alapvető különbség a business coaching és az executive coaching között abban áll, hogy az executive coach jelentős és elismert szakmai és vezetői múlttal rendelkezik. Ügyfelei között részben vagy kizárólag első számú vezetők, illetve felsővezetők találhatók. Teljes titoktartás mellett teljesíti feladatát.

A COACH

A coach – a szervezet igényeinek figyelembe vétele mellett – a vezető támogatására szerződött, független, többnyire külső személy. Kívülállósága és függetlensége a coaching folyamat működésének és sikerességének egyik fontos záloga. A coach nem dönt, és nem cselekszik a vezető helyett. A döntés és cselekvés a vezető felelőssége.

A coach feladata a kitűzött célokkal összefüggésben a vezető támogatása, fejlesztése a coaching folyamat során. Felelőssége, hogy felkészült legyen és rendelkezzen mindazzal a kompetenciával, mely a kitűzött feladat elvégzéséhez szükséges. Felelőssége tevékenységével összefüggésben az etikai normák betartása.